Mermaid- Η κατάδυση της γοργόνας
Mermaid – mermaiding. Τι είναι ; ποιούς αφορά ; Mermaid ή αλλιώς γοργόνες έχουμε συναντήσει σε κείμενα, τοιχογραφίες και ταινίες. Τι είναι όμως ; γιατί
Οι επιλογές στην αγορά για τον σωστό bcd και γενικά για τον εξοπλισμό κατάδυσης είναι πολλές. Αμέτρητα μοντέλα , πολλές εταιρίες. Αποφασίσαμε να βοηθήσουμε από εδώ τους δύτες μας, δημιουργώντας μια σειρά από άρθρα που θα ανεβαίνουν κάθε βδομάδα και κάθε άρθρο θα αναπτύσσει ένα διαφορετικό τμήμα του εξοπλισμού , ως προς τα χαρακτηρίστηκα του. Φυσικά το κάθε άρθρο δεν θα αναπτύσσει υπερβολικά τις επιλογές , παρά μόνο σχεδόν επιγραμματικά , ώστε να μην είναι κουραστικό και το προσωπικό της σχολής μας θα είναι πάντα διαθέσιμο για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη στην επερχόμενη αγορά του δύτη.
Η συσκευή ελέγχου πλευστότητας ( buoyancy control device) BCD , όπως έχουμε μάθει να το αποκαλούμε στην καθημερινότητα , είναι ένα αναπόσπαστο πλέον τμήμα του εξοπλισμού καθώς μπορεί να μας προσφέρει άνεση και ασφάλεια στην κατάδυση μας. Είτε συζητάμε για back mount είτε για side mount , είτε για καταδύσεις αναψυχής είτε για τεχνικές καταδύσεις , το bcd αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του εξοπλισμού. Εδώ θα μιλήσουμε για τα bcd που αφορούν την οπίσθια τοποθέτηση της φιάλης ( back mount) .
Σύνδεση με την φιάλη
Υπάρχουν αρκετές διαφορές στα μοντέλα και στους κατασκευαστές σε αυτό το σημείο . Θα συναντήσετε bcd με έναν ιμάντα , με διπλό ιμάντα αλλά και διαφορές στο τρόπο αγκίστρωσης ( πλαστική ή μεταλλική αγκράφα) .
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως η φιάλη είναι καλά πιασμένη στο bcd και δεν κινδυνεύει να φύγει. Αν η φιάλη μας έχει την τάση να αποκτά θετική πλευστότητα καθώς αδειάζει, τότε ένα bcd με 2 ιμάντες να μπορέσει να την συγκρατήσει σε μία καλύτερη θέση χωρίς να αποκτά μεγάλη κλίση από το σώμα μας. Κάποιες εταιρίες έχουν επίσης αντιολισθητική βάση ( ένα τμήμα είναι ελαστικό ) για να αποφύγουν την μετακίνηση της .
tip 1: Βρέχουμε τον ιμάντα πάντα πριν την κατάδυση , διότι λόγω του υλικού του , αν τον σφίξω πριν την κατάδυση στεγνό , όταν βραχεί θα χαλαρώσει και μπορεί να μας γλιστρήσεις η φιάλη.
tip 2: Δεν ξεχνώ στο buddy check πάντα να ελέγχω την κατάσταση του ιμάντα της φιάλης
Βαλβίδες εκτόνωσης
Τα περισσότερα bcd διαθέτουν 2-4 σημεία που μπορείς να βγάλεις τον αέρα από μέσα.
Έχεις όμως σκεφτεί ποτέ γιατί μόνο με έναν τρόπο μπορούμε να βάλουμε αέρα , ενώ με αρκετούς να βγάλουμε ?
Η απάντηση είναι απλή.
Ο αέρας μπαίνει με πίεση από τον ρυθμιστή – φιάλη , αλλά βγαίνει με την βοήθεια της πίεσης του νερού , επίσης έχει την τάση ο αέρας να πηγαίνει πάντα πάνω. Οπότε , η εξαγωγή του αέρα , θα μπορούσε να γίνει μια δύσκολη υπόθεση και σίγουρα σημαντική για την ασφάλεια μας και τον έλεγχο της πλευστότητας υποβρυχίως.
Επέλεξε ένα bcd που να μπορείτε ευκολά να αφαιρέσετε τον αέρα και από το πάνω μέρος του και από το κάτω, μιας και μπορεί υποβρυχίως να έχετε διαφορετική στάση σώματος.
Χειριστήριο
Εδώ δεν θα συναντήσουμε πολλές οφθαλμοφανής διαφορές. Τα περισσότερα έχουν 2 κουμπιά. Ένα έγχρωμο για την προσθήκη αέρα και ένα γκρι για την αποβολή αέρα. Ωστόσο θα συναντήσουμε διαφορές σχετικά με την εργονομία των κουμπιών καθώς και την ευκολία τους στο πάτημα.
Υπάρχουν επίσης εταιρίες που έχουν κατασκευάσει χειριστήρια με τα οποία η πλήρωση του bcd γίνεται ελεγχόμενα ανεξάρτητα από το απόθεμα αέρα ή το βάθος που βρισκόμαστε.
Τσέπες βαρών
Εδώ και αρκετά χρόνια πλέον στα bcd μπορούμε να έχουμε αποσπώμενες τσέπες βαρών καθώς και trim pockets. Αυτό δεν αλλάζει φυσικά το συνολικό βάρος που θα χρειαστούμε για να κάνουμε την κατάδυση αλλά το που θα το βάλουμε. Στην ζώνη ή στις τσέπες.
Δοκίμασε και τα 2 και αποφάσισε τι σου ταιριάζει σύμφωνα με τις καταδύσεις που συνήθως κάνεις!
Οι trim pockets θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν εκπληκτικά αν χρειάζεσαι να μοιράσεις σε περισσότερα σημεία τα βάρη σου για να έχεις πιο καλή πλευστότητα υποβρυχίως. Ειδικά με τις φιάλες αλουμινίου , θα μπορούσαν να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες.
Τσέπες – D-rings- διάφορα αξεσουάρ
Πολλές εταιρίες προσθέτουν , μεγάλες τσέπες για να μπορείς να αποθηκεύσεις εξτρά εξοπλισμό που δεν χρειάζεσαι άμεσα στην κατάδυση σου ή backup εξοπλισμό. Τα πλαστικά ή μεταλλικά D-rings είναι πολύ χρήσιμα για να μπορέσεις να αγκιστρώσεις αξεσουάρ αλλά και βασικά τμήματα του εξοπλισμού ( πχ το μανόμετρο).
Επέλεξε ένα bcd που να έχει τέτοιο εξοπλισμό σε διάφορα σημεία για να σε βολέψουν .
Ορισμένα bcd έχουν προ εγκατεστημένες τρύπες για την τοποθέτηση μαχαιριού ή δέχονται έξτρα τσέπες για αξεσουάρ. Να είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις όλη την γκάμα των αξεσουάρ πριν προχωρήσεις σε μία αγορά .
Πλευρικής πλήρωσης ή οπίσθιας;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό . Συνήθως τα οπίσθιας πλήρωσης είναι πιο μικρά και ελαφριά , βοηθούν στην καλύτερη οριζόντια πλεύση του δύτη , ωστόσο ορισμένες φορές στην επιφάνεια γίνονται εφιάλτης καθώς σπρώχνουν το κεφάλι του δύτη μπροστά λόγω τις συμπίεσης του αέρα στο πάνω μέρος. Αυτό φυσικά δεν αφορά όλα τα bcd και σίγουρα είναι κάτι που αντιμετωπίζεται ευκολά με λίγη εξάσκηση.
Αν μπορείς , δοκίμασε το πριν το πάρεις από κάποιον φίλο δύτη για να είσαι σίγουρος πως μπορείς να το χειριστείς και ότι σου ταιριάζει το προφίλ σου.
Όλες οι εταιρίες έχουν στα μοντέλα τους διαφορές στο υλικό κατασκευής και στην αντοχή τους στον χρόνο. Βρες ένα bcd με καλά χαρακτηριστικά ( τα denier μετράνε την πυκνότητα της πλέξης του nylon) . Επίσης θα συναντήσεις διαφορές στο υλικό της πλάτης , μπορεί να διαθέτει κάποιο μαξιλαράκι , κάποιο ελαστικό ή να είναι σκέτη πλαστική ή μεταλλική πλάτη. Ότι διαλέξεις να είσαι σίγουρος πως πάνω σου είναι άνετο και δεν σε ενοχλεί ανατομικά.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης και πως ο αέρας κυκλοφορεί μέσα στον ασκό του bcd. Οι περισσότερες εταιρίες κάνουν μεγάλες έρευνες σε αυτό το κομμάτι για να εξασφαλίσουν την σωστή πλήρωση του bcd αλλά και την άνεση του δύτη. Ζήτα από τον πωλητή αυτά τα δεδομένα , για να καταλάβεις πόσο ευκολά περνάει ο αέρας μέσα στο bcd
Τέλος το βάρος του bcd είναι ένας παράγοντας που πρέπει να σε απασχολεί. Εάν σου αρέσει να ταξιδεύεις συχνά , τότε πρέπει να βρεις ένα ελαφρύ bcd χωρίς όμως να στερεί άλλων πλεονεκτημάτων . Μην ξεχνάς ωστόσο , πως το συνολικό σου βάρος για να κάνεις κατάδυση δεν επηρεάζεται, δηλαδή αν χρειάζεσαι 6 κιλά με ένα bcd που ζυγίζει 3 κιλά και αγοράσεις ένα που ζυγίζει 2 κιλά , τότε θα χρειαστεί μάλλον να προσθέσεις ένα κιλό ακόμα στην ζώνη σου.
Στην σχολή μας θα βρεις μια μεγάλη γκάμα από επιλογές στις συσκευές πλευστότητας από πολλές εταιρίες καθώς και εκπαιδευτές που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον σωστό εξοπλισμό κατάδυσης. Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για να προγραμματίσεις ένα ραντεβού με σκοπό να γνωρίσεις τις επιλογές σου .
Αν από την άλλη θέλεις να μάθεις περισσότερα για την σωστή επιλογή του bcd αλλά και άλλων τμημάτων του εξοπλισμού , καθώς και τεχνικές συντήρησης και μικροδιόρθωσης τότε ζήτησε πληροφορίες για το πρόγραμμα PADI Equipment Specialist. Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους δύτες που θέλουν να μάθουν τα μυστικά του εξοπλισμού και να μάθουν πως μπορούν να σώσουν μια κατάδυση όταν τελευταία στιγμή έχουν μια μικρή βλάβη στον εξοπλισμό τους.
ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
PADI COURSE DIRECTOR
Leave A Comment