fish

Λένε ότι οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την θάλασσα (κολύμβηση, ελεύθερη ή αυτόνομη κατάδυση κ.ά.) συνήθως χαρακτηρίζονται ως μοναχικά χόμπι.

 Πόσο σίγουροι είμαστε για αυτό; Ναι, δεν λέω , δεν μπορούμε να πάμε παρέα κάτω στον βυθό και να πιάσουμε κουβέντα με τα φιλαράκια μας, όμως από την στιγμή που πατάμε το πόδι μας στην θάλασσα μπαίνουμε στο σπίτι των υδρόβιών μας φίλων και δεν μπορούμε με τίποτα να αισθανόμαστε τόσο μόνοι πλέον!

Όπως ξέρουμε όλοι, υπάρχει αρκετή υδρόβια ζωή και στην Μεσογειακή μας θάλασσα.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ψάρια και μαλάκια που συναντάμε όμως περισσότερο στην Ελλάδα;

Παρακάτω θα δούμε τα πιο συνηθισμένα ψάρια – υδρόβια ζώα που βλέπουμε στις καταδυτικές μας εμπειρίες!

συνηθισμένα ψάρια
Solea vulgari

η Γλώσσα

Ένα από τα πιο συνισθμένα ψάρια που συναντάμε είναι η γλώσσα. Είναι ένα επίπεδο ψάρι. Αράζει συνήθως σε αμμώδη σημεία του βυθού και συνήθως κολυμπά πολύ κοντά στο βυθό, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά δύσκολο να το εντοπίσει κανείς.

Το ψάρι αυτό γεννιέται με κατακόρυφο προσανατολισμό, όπως τα συνηθισμένα ψάρια. Σιγά – σιγά αρχίζει να γέρνει και να ακουμπάει στον βυθό και η πλευρά που ακουμπάει κάτω γίνεται πλακέ και άσπρη. Το γνωρίζατε πως και τα δυο της μάτια βρίσκονται στην μία μόνο πλευρά; Το μάτι που είναι από κάτω, σιγά – σιγά μετακινείται και έρχεται δίπλα σε αυτό που είχε μείνει από πάνω!

υδρόβιους φίλους
Diplodus sargus

ο Σαργός

Ο μικρός μας  Σαργός είναι μικρό ψάρι  με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά, και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα δύο κιλά και ανήκει στην τάξη των περκόμορφων.

 Το ψάρι έχει στα πλευρά του 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.

Ζει συνήθως σε πολύ άγριους βυθούς, γεμάτους χαράκια, θαλάμια και κόκκινα κοντά φύκια. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να το συναντήσουμε και σε βυθούς με πλάκες η ακόμα και με ψηλά φύκια και σε βάθη 0-45 μέτρων.

Είναι ψάρι ερμαφρόδιτο, που ξεκινάει από αρσενικό και όταν φτάσει σε βάρος περίπου 300 γραμμαρίων γίνεται θηλυκό!

δρακαινα
Echiichthys vipera

η Δράκαινα

Η φίλη μας η «αόρατη»  δράκαινα είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των τραχινιδών. Έχει μήκος έως και σαράντα εκατοστά και βάρος μέχρι δύο κιλά και κολυμπάει κατά βάση σε βαθιά αλλά και σε ρηχά νερά. Συνήθως προτιμάει να κρύβεται κάτω από την άμμο, για αυτό και αόρατη σε εμάς τους δύτες αλλά και κολυμβητές όπου θα πρέπει να δίνουμε περισσότερη προσοχή που ακουμπάμε και πατάμε στην άμμο!

Κυνηγάει συνήθως μικρότερα ψάρια, αφού πρώτα τα τσιμπήσει και τα δηλητηριάσει με το υγρό που εκκρίνει από τα αγκάθια της. Το δηλητήριο αυτό αν και δεν είναι θανατηφόρο, μπορεί να γίνει επικίνδυνο σε μεγάλη ποσότητα. Το κεφάλι της είναι μικρό και το στόμα της έχει μικρά δόντια με κλίση προς τα πάνω. Το χρώμα της συνήθως είναι κίτρινο σκούρο, με γκρίζο από τη ράχη και κάτω, με λίγο λευκό στην κοιλιά, που τη βοηθά να κρυφτεί στην άμμο και να γίνει ένα με αυτή.

ροφος
Epinephelus marginatus

ο Ροφός

Ο φιλαράκος μας ο ροφός είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ψάρια , που ανήκει στα περκοειδή .Είναι πετρόψαρο και συχνάζει σε βραχώδεις βυθούς και σε βάθη από 5-300 μέτρα.

 Είναι μεγάλο ψάρι, το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά, (στις ελληνικές θάλασσες μέχρι 30 κιλά βάρος και 1,5 μέτρο μήκος), ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ προς το μαύρο (ανάλογα την μορφολογία του βυθού που ζει) με κίτρινες κηλίδες σαν νέφη.

Επειδή τα μάτια του ροφού είναι χαρακτηριστικά μεγάλα συνηθίζεται κατά δημώδη έκφραση ως ροφοί να χαρακτηρίζονται ομοίως άτομα με σακουλιασμένα μεγάλα μάτια και γουρλομάτικα (Γιατί με κοιτάς σαν τον ροφό;), αλλά προσωπικά τα βρίσκω πολύ χαριτωμένα γιατί πολλές φορές σε κοιτάζουν χωρίς κανένα φόβο και  επίμονα!

χταποδι
octopus vulgaris

το Χταπόδι

To αγαπημένο μας χταπόδι αποτελείται από δύο κύρια μέρη, τον σάκο (κουκούλα) και τα πλοκάμια (βραχίονες). Φαίνεται πως έχει ένα τεράστιο κεφάλι αλλά στην πραγματικότητα, αυτό είναι το κυρίως σώμα του που μοιάζει με ένα σάκο ανοικτό στο κάτω μέρος και που περικλείει τα όργανα του.

 Συνήθως είναι πολύ επιλεκτικό με το σπίτι του και δεν προτιμά και αποφεύγει συστηματικά βυθούς με πολλά φύκια, με λάσπη καθώς και με πέτρες στις οποίες κατοικούν αχινοί, γιατί το ενοχλούν. Προτιμάει  τα ήρεμα νερά και δεν θέλει περιοχές με ρεύματα ή κυματισμό και για αυτό και τον χειμώνα μετακομίζει σε βαθύτερα νερά λόγω κακοκαιρίας.

Εκτός και από επιλεκτικό στο σπίτι του, είναι και νοικοκύρης! Όταν ένα χταπόδι επιλέξει το κατάλληλο γι’ αυτό θαλάμι τότε αρχίζει να το καθαρίζει, να το διαμορφώνει και να μετακινεί διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, όστρακα, κ.α. για να το οχυρώσει και να μειώσει το άνοιγμα της εισόδου του κάνει το θαλάμι του άνετο και το διατηρεί καθαρό.

Για τους λόγους αυτούς και για παραπάνω (μείνετε υπομονετικοί για το επόμενο άρθρο όπου θα το αναλύσουμε παραπάνω) χαρακτηρίζεται ως το πιο έξυπνο κεφαλόποδο!

σουπια
sepia

η Σουπιά

Η φίλη μας η Σουπιά  δεν είναι από τα συνηθισμένα ψάρια αλλά μαλάκιο, είναι θαλάσσιο ζώο της τάξης των σηπιοειδών και ανήκει στην κατηγορία των κεφαλόποδων που επίσης περιλαμβάνει τα καλαμάρια, τα χταπόδια και τους ναυτίλους. Είναι δεκάποδα όπως και τα καλαμάρια αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να δεις όλα τα πλοκάμια, γιατί, όταν δεν χρησιμοποιούνται, κρατούν τα δύο μακρύτερα κρυμμένα ανάμεσα στα άλλα και μέσα στις τσέπες που έχουν γι΄αυτό! Έχει σώμα ωοειδές , που περιβάλλεται από έναν μανδύα. Στο κεφάλι της έχει δύο μεγάλα μάτια σε πλευρική θέση και στο εμπρόσθιο τμήμα του κεφαλιού φέρει δέκα πλοκάμια, από τα οποία τα οκτώ έχουν μέσα τους μυζητικά νήματα και είναι μικρότερα από τα άλλα δύο.

Για εσάς που θέλετε να μάθετε παραπάνω πληροφορίες σχετικά με την υδρόβια ζωή, επικοινωνήστε μαζί μας ή επισκεφτείτε την σχολή μας και ζητήστε πληροφορίες για το πρόγραμμα Fish Identification Specialty.

Η σχολή μας διοργανώνει καταδύσεις κάθε Σαββατοκύριακο, εάν είσαι πιστοποιημένος δύτης ή θέλεις να γίνεις για να συμμετέχεις και εσύ στις καταδυτικές μας εμπειρίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Χουλιάρα Λυδία

PADI Open Water Scuba Instructor

1 Comment

GEORGIOS M. SEPETIS, 15 Δεκ 2022

Δεσποινίς Χουλιάρα, διαπίστωσα εξ αρχής την άνεση και εξοικείωσή σας με το νερό. Η βασική αυτή ενημέρωση για τους αρχάριους δύτες είναι πολύ καλή. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα είδη που εικονίζονται σε σχετικούς πίνακες του διαδικτύου. Ωστόσο, η σχολή-κέντρο εκπαίδευσης, εισάγει μια σημαντική και ελκυστική παρουσίαση για τον ενδιαφερόμενο στο ξεκίνημα των καταδύσεων. Συνδυάζει συνοπτική, λεκτική & εικονιζόμενη μελέτη-αναγνώριση περιεχομένου. Επαινώ & την προσπάθεια εικονιζόμενης ενημέρωσης σχετικά με τον καταδυτικό εξοπλισμό, την τεχνολογική εξέλιξη & τη λειτουργία-χρήση του. θεωρώ το seals diving center & τον master chief /course director του κέντρου, σημαίνουσες παρουσίες στον Πειραιά. Καλή συνέχεια, με πληθώρα πιστοποιήσεων νέων αυτοδυτών και επαγγελματικών αναζητήσεων στην επαφή τους με το υδάτινο στοιχείο.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Miss Houliara, I noticed your comfort and familiarity with the water firsthand. This basic briefing for beginner divers is very good.
Of course, there are other species that are depicted in related tables on the Internet. However, the school-training center introduces an important and attractive presentation for the interested party at the beginning of diving. Combines summary, verbal & visual study-recognition of content. I commend & the effort of pictorial information about diving equipment, technological development & its function-use. I consider the seals diving center & the center’s master chief /course director, significant presences in Piraeus. Good luck, with plenty of certifications of new scuba divers and professional pursuits in their contact with the water element.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Signorina Houliara, ho notato in prima persona il suo conforto e la sua familiarità con l’acqua. Questo briefing di base per subacquei principianti è molto buono. Naturalmente, ci sono altre specie che sono presentate nelle tabelle correlate su Internet. Tuttavia, la scuola-centro di formazione presenta una presentazione importante e attraente per l’interessato all’inizio dell’immersione. Combina riepilogo, studio verbale e visivo-riconoscimento del contenuto. Lodo lo sforzo di informazioni pittoriche sull’attrezzatura subacquea, lo sviluppo tecnologico e la sua funzione-uso. Considero il seals diving center ed il master chief/direttore del corso del centro, presenze significative nel Pireo. Buona fortuna, con un sacco di certificazioni di nuovi subacquei e attività professionali nel loro contatto con l’elemento acqua.

Reply

Leave A Comment

small_c_popup.png

Ας καταδυθούμε μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας