Mermaid- Η κατάδυση της γοργόνας
Mermaid – mermaiding. Τι είναι ; ποιούς αφορά ; Mermaid ή αλλιώς γοργόνες έχουμε συναντήσει σε κείμενα, τοιχογραφίες και ταινίες. Τι είναι όμως ; γιατί
Όταν αποκτήσεις καλή πλευστότητα στην κατάδυση, καταλαβαίνεις ότι κάτι τόσο “απλό” μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά κομάτια και να κάνει την κατάδυση σου πιο ευχάριστη αλλά και πιο ξεκούραστη. Ο καλός έλεγχος της πλευστότητάς σου μπορεί να αυξήσει τον χρόνο της κατάδυσής σου, να εξοικονομήσει τον αέρα σου και να διασφαλίσει ότι θα αποφύγεις τυχόν τυχαία ζημιά στο εύθραυστο θαλάσσιο περιβάλλον.
Αν διαπιστώσεις ότι ανεβοκατεβαίνεις περισσότερο από όσο θα ήθελες, δες αυτές τις δέκα κορυφαίες συμβουλές για να τελειοποιήσεις την πλευστότητά σου και να μπορέσεις να καταδυθείς σαν επαγγελματίας.
Απελευθερώσε ή προσθέσε αέρα από τη συσκευή BCD σε μικρά βήματα και φροντίσε να δώσεις χρόνο για να εφαρμοστεί. Το να είσαι ανυπόμονος θα σου πάρει περισσότερο χρόνο για να βρείς την ουδέτερη πλευστότητα σου.
Αν και μπορεί να αισθάνεσαι πώς έχεις λιγότερα βάρη, και χρειάζεται να προσθέσεις παραπάνω, είναι καλύτερο να περιμένεις αφού έχεις μπει και έχεις περάσει λίγη ώρα στο νερό, πριν αποφασίσεις να κάνεις οποιεσδήποτε προσαρμογές – ειδικά εάν χρησιμοποιείς μια νέα ή νοικιασμένη στολή και δεν είσαι εξοικειωμένος με τις επιρροές της. Λάβε υπόψη και το πάχος της στολής υγρού τύπου, μια πιο χοντρή στολή έχει παραπάνω πλευστότητα ή όπως και μια μακριά στολή υγρού τύπου έχει περισσότερη από μία κοντή.
Άμα γνωρίζεις και τηρείς τον ίδιο αριθμό βαρών σε κάθε σου κατάδυση, δεν θα χρειάζεται να πέφτεις και πολύ έξω στα πόσα βάρη θα χρειαστείς σε μία νέα καταδυτική τοποθεσία. Το να έχεις ένα σταθερό αριθμό βαρών, βοηθά και στην προετοιμασία αλλά κυριώς κάνει την κατάδυση σου πολύ πιο ξεκούραστη, και δεν θα χρειάζεται να προσθέτεις αέρα στο BCD συνεχώς (στην περίπτωση που έχεις παραπάνω βάρη από όσα χρειάζεσαι), με αποτέλεσμα να εξοικωνομείς και τον αέρα σου!
Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, ελέγξε πώς αναπνέεις. Θα πρέπει να αναπνέεις αργά χρησιμοποιώντας το διάφραγμά σου για να εξασφαλίσεις την πλήρη ανταλλαγή οξυγόνου στους πνεύμονές σου. Αυτό θα σε κάνει επίσης πιο χαλαρό κατά τη διάρκεια της κατάδυσής σου.
Στην επιφάνεια, ένας δύτης πρέπει να επιπλέει στο ύψος των ματιών του με το νερό χωρίς αέρα στο BCD του/της, αλλά αναπνέοντας κανονικά (βαθιά, με μεγάλες αναπνοές). Ως επιπλέον έλεγχος, όταν εκπνέουν, θα πρέπει να κατεβαίνουν αργά. Ο έλεγχος αυτός ονομάζεται weight check και μαθαίνεται στις πρώτες μόλις καταδύσεις του δύτη, έτσι ώστε να αποκτήσει συνήθεια να το κάνει συχνά πριν τις καταδύσεις του.
Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη θέση των βαρών σας. Να είστε υπομονετικοί καθώς αυτό είναι ένα θέμα που μαθαίνεται μέσω της εμπειρίας.
Αν θυμηθούμε τις δεξιότητες που κάναμε στα προγράμμτα εκπαίδευσης θα βρούμε την δεξιότητα “Αιώριση” στο πρόγραμμα Δύτης Ανοιχτής θάλασσας. Η δεξιότητα αυτή απαιτεί στον μαθητή δύτη να φουσκώσει με το στόμα το BCD του για να αιωρηθεί για τουλάχιστον 1 λεπτό, χωρίς να κλωτσήσει ή να κουνήσει τα χέρια του. Εάν δυσκολέυεσαι να αποκτήσεις πλευστότητα, προτείνουμε να κάνεις εξάσκηση αυτή την δεξιότητα στις καταδύσεις σου, είτε πατώντας απλώς το κουμπί ή εάν θέλεις να το δυσκολέψεις περισσότερο να φουσκώσεις το BCD με το στόμα.
Το PADI Advanced Open Water Course περιλαμβάνει πέντε καταδύσεις Adventure, μία από τις οποίες μπορεί να είναι το PADI Peak Performance Buoyancy Adventure Dive.
Εάν έχεις ήδη πιστοποίηση PADI Advanced Open Water, εξέτασε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσειςτο μάθημα Peak Performance Buoyancy Specialty Diver. Θα μάθεις πώς να τελειοποιείς την πλευστότητα σου, να γίνεις πιο άνετος κάτω από το νερό και η κατανάλωση αέρα θα βελτιωθεί – δηλαδή περισσότερος χρόνος κάτω από το νερό!
Χουλιάρα Λυδία
Open Water Scuba Instructor
Πηγή: PADI
1 Comment
[…] στο μάθημα ειδικότητας PADI Peak Performance Buoyancy. ή διάβασε το άρθρο μας σχετικά με το πως μπορείς να βελτιώσεις την […]